úterý 29. prosince 2015

Silvestrovské dobroty

Tak už se nám pomalu blíží poslední den tohoto roku. My trávíme Silvestr každý rok doma, hlavně taky kvůli Kiwimu, který ohňostroje vyloženě nesnáší a najednou je hodný, miloučký a přítulný jako nikdy:)

Pak taky nemám ráda davy lidí, alkoholové opojení a všude kolem dělobuchy a chaoz. Raději si vyrobíme něco dobrého na zub, hrajeme hry, pouštíme si filmy nebo sledujeme donekonečna silvestrovské estrády. Po půlnoci pak přejedení a přepití padneme za vlast:)
Ukážu vám naše Silvestrovské menu, které mám v plánu.
Budu dělat zeleninové talíře. Například talíř s rajčaty a mozzarelou, mírně osolím, přidám bazalku a olivový olej. Vyzkoušejte také olivy zamotané do plátků sýra. Nebo kombinaci hermelínu a ořechů.
Mám skvělé talířky na servírování, takže na kostky nakrájím sýr, tvrdý salám, rajčata, bylinky a oříšky. A každý si může dát to, na co má chuť.
Nesmí chybět ani chlebíčky. A to s česnekovou pomazánkou (smícháme prolisovaný česnek, pomazánkové máslo a dochutíme solí, popřípadě pepřem), nebo s bramborovou pomazánkou nebo domácím vlašákem. Recepty přikládám:

Domácí vlašský salát
Nejdříve si povaříte 3 lžičky plnotučné hořčice, lžičku cukru, lžičku octu, lžičku soli a lžičku worchestru s lžičkou kečupu. Tento závar necháte bokem a nakrájíte si na malé kostičky nebo nudličky junior nebo jiný měkký salám. K 30 dkg salámu přidáte 20 dkg majonézy, 6 okurek, dvě lžíce hrášku a klidně můžete i kořenovou zeleninu a brambory (ty já nedávám) Směs pokrájenou na kostičky smícháte se závarem a majonézou a máte skvělou domácí pomazánku na chlebíčky.


Bramborová pomazánka

Uvaříme si asi 4 až 5 větších brambor. Necháme vychladnout a oloupeme. Poté protlačíme přes kulaté krájítko (víte jaké, ne?:)) A přidáte na kostky nakrájených 6 okurek, 3 cibule a zamícháte. Přidáte 15 dkg majonézy, 10 dkg plnotučné hořčice, lžičku cukru, lžičku octa a sůl s pepřem. Promícháte a pomazánku máte hotovou.
Jednohubky děláme s mořskými plody, kdy smícháme pomazánkové máslo se sterilovaným koprem a nazdobíme mořskými potvůrkami a čerstvou petrželkou. Občas obměníme česnekovou pomazánkou.
Aby bylo na stole také něco sladkého, kromě vánočního cukroví, tak na rozválený plát listového těsta namažu hustší pudink a přidám rozinky v rumu. Zamotám do rolády a nakrájím šneky.

Možná ještě trošku kreativity na chlebíčkách. Tento rok bych také ráda použila sušené švestky a parmskou šunku. Asi udělám jen rychlé rolky. Výborné jsou také hrozny omotané do plátků sýra nebo nakládaný balkánský sýr.
A jaké menu plánujete vy? A jak slavíte na Silvestra?

Už klidná
vařící, pečící
domácí puťka


4 komentáře:

  1. Já budu nejspíš letos na Silvestra sedět doma s rodiči. V okolí nic není a celkově, Silvestr nepatří mezi mé oblíbené (svátky, akce?)
    Pinki Claire

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K mým oblíbeným taky ne:) Já jsem vlastně asi ještě žádný Silvestr neslavila na nějaké akci:)

      Vymazat
  2. Já si taky na bujaré silvestrovské juchání nepotrpím. Obvykle hrajeme s mužem Scrable a občas koukneme na něco v televizi. Letos mám nahraný film Ranhojič, který šel o Vánocích zrovna, když se mi nehodilo koukat. kdysi jsem četla knížku a líbila se mi, tak jsem na film zvědavá...
    K Silvestru u nás patří ovar s jablečným křenem a dobrým chlebem (hm - chleba musím zítra ještě koupit, dneska měli vyprodáno...). A letos budou jednohubky s kaviárem dovezeným z dovolené v Rusku - jsem na něj zvědavá...
    A když zmiňuješ hermelín a ořechy, tak zkus plněný hermelín (recept je primitivní, mám ho na blogu)
    http://werka13.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jaký byl Ranhojič? My jsme se nakonec jen váleli, jedli jsme, pili a pak jsme se dívali na nějakou komedii. Jinak teda měli jsme chlebíčky, jednohubky a už v osm večer jsem byla přejedená a do půlnoci pak trávila:) Za tip na hermelín děkuji, mrknu a vyzkouším:)

      Vymazat