úterý 28. července 2015

Jahodová charlotta

Už dlouho jsem chtěla upéct dort, který je "obklíčen" velkými piškóty.

A jelikož teď máme zase období narozenin, tak se to ideálně hodilo.


Takže dort - Jahodová charlotta je zde:
Potřebujete:
na těsto
5 vajíček
250 g polohrubé mouky
6 lžic oleje
200 g krupicového cukru
půl prášku do pečiva
na krém
300 g jahod
200 g zakysané smetany
200 g smetany ke šlehání
300 g mascarpone
1 balíček želatinového ztužovače (za studena)
na zdobení (dle chuti)
cukrářské piškoty (stačil mi jeden a půl balíku)
bílá čokoláda
kokos
mandle
Postup:
Žloutky oddělíme od bílků. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme. Pak přidáme cukr. Do sněhu zašleháme žloutky a olej. Nakonec vmícháme prosátou mouku. Těsto vlijeme do vymazané formy. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Kontrolujeme špejlí, jakmile se těsto nelepí, máme hotovo. Hotový korpus necháme vychladnout. (pokud je korpus vysoký můžeme jej rozříznout a natřít marmeládou, pudinkovým krémem nebo dle fantazie)

Na přípravu krému nejprve ušleháme smetanu do tuha. Poté k ní zašleháme mascarpone, zakysanou smetanu a rozmixované jahody. Krém dochutíme cukrem. Želatinový ztužovač zašleháme do krému na konec. Boky korpusu potřeme vrstvou krému a nalepíme na něj dokola cukrářské piškoty, které poté lehce svážeme stuhou. Zbylý krém rozetřeme na korpus. Dozdobíme bílou čokoládou, můžeme posypat kokosem nebo mandlemi. Dort necháme alespoň pár hodin odležet v chladu.
Jinak celé narozeniny byly ve stylu Hippies aneb Květinové děti a opravdu jsme se pobavili:)




Zítra nás čeká další oslava, tak se těšte na další fotoreport a dojmy.


Doufám, že u vás taky prší, jako u nás a užíváte si z klidu domova tu bouřku a vítr za okny.

Já se kochám!

Bouřky milující



2 komentáře:

  1. to je super :)
    Pozývam ťa na moju giveaway : http://aduliksun.blogspot.sk/2015/07/giveaway-chcem-vam-podakovat.html :)

    OdpovědětVymazat