neděle 28. června 2015

5 rychlých a vegetariánských jídel

To je tak, když máte doma někoho, kdo má v teplém počasí alergii na maso. Navíc se k tomu vegetariánství snažím pomalými krůčky taky přijít:) Jinak v zimě vařím všechno, na jaro a v létě převážně bez masa. Maximálně kuřecí nebo ryby.
Baví mě to a trošku si s tím hraju a zkouším nové recepty. Pro koupi surovin doporučuji návštěvu jakékoliv zdravé výživy nebo obchody typu Sklizeno, Koloniál a další:)

Tady je ale pět vegetariánských stálic, které nakrmí i hladového chlapa! Příště se zaměříme na vege-pomazánky:)

1) Květákovina
Bezmasá, ale sytá a chutná klasika, kterou určitě každý z vás zná pod  názvem Květák na mozeček (ten název nemám ráda, tak jej nepoužívám) Jednoduše uvaříte květák v osolené vodě. Na pánvičce osmahnete na oleji cibulku a přidáte pokrájený měkký květák. Nakonec zalijete rozšlehaným vajíčkem. Osolíte a opepříte. Podáváte buď s bramborami, chlebem nebo můžete jíst bez. 
2) Mrkvové karbanátky
Můžete použít jakýkoliv recept na karbanátky. Jediné, co vynecháte je mleté maso, to nahradíte mrkví. Když předtím strouhanou mrkev zprudka opečete na másle, tak budou mít karbanátky naprosto skvělou chuť! Pokud nemáte mrkev rádi, tak můžete použít třeba celer nebo cuketu. Je to skoro stejná lahůdka!


3) Sojová čína s lilkem
Sója je luštěnina s vysokým obsahem proteinů. Dají se koupit sójové nudličky, kostky, plátky i sójový granulát. Na recept si většinou den předem oloupu a nakrájím lilek na kostičky. Okořením grilovacím kořením a česnekem, osolím, opepřím a přidám kapku oleje. Druhý den v osolené vodě uvařím sóju (nudličky) a poté ji dle chuti dokořením. Na pánvi pak zprudka opeču sóju a přidám lilek. Povařím a podávám jako směs k rýži, bulguru nebo kuskusu. A skvělou a zdravou přílohou jsou také jáhly.
4) Seitanový plátek (třeba ještě s houbami a zeleninou)
Seitan je rostlinná bílkovina, která je získaná z pšenice. Dá se vyrobit i doma (to mám teprve v plánu zkusit), ale dá se i koupit ve zdravé výživě, apod. Na tento recept si seitan okořením jako kuřecí maso. Sůl, pepř, česnek, možno přidat grilovací koření nebo bylinky dle chuti. Poté zprudka opeču na pánvi. Podávám s  bramborovou kaší a zeleninovou oblohou. Chutná obnova je i s naloženými houbami a zeleninovým salátem.

5) Plněná cuketa
Naplnit se dá opravdu cokoliv. Paprika, rajčata, žampiony, lilek i cuketa. Náplň není také nic těžkého. Někdy dávám lučinu nebo žervé smíchané s podušenou zeleninou, jindy například nivu a kousky dužiny dané zeleniny. Možností je opravdu spoustu. Zkuste co podívat, co dům nebo zahrada dají. Naplněnou cuketu nebo jinou zeleninu jemně popráším strouhankou, aby měla křupavou krustu a pak peču 15-20 minut na 180° C. Podáváme s pečivem a třeba jogurtovým dipem nebo zakysanou smetanou.


Taky si občas dáte pauzu od masa? Jaké vegetariánské jídlo je vaše nejoblíbenější?

Dnes bezmasá



Foto: něco vlastní archiv, flickr.com, google.cz, wikipedia

2 komentáře: