sobota 11. dubna 2015

Zapečený lilek s mozzarellou

Zapečený lilek je skvělým jarním i letním obědem. Nejenže je celý recept dost jednoduchý, ale také vydatný.

Po celém týdnu stravování se v restauraci (z důvodu kurzu) byla zelenina na dnešní oběd jasnou volbou! Žádné maso, žádné věci v trojobalu a hlavně na míle daleko od fritézy!:)

Recept přikládám. Děkuji mami za tip i za recept!:)

Zapečený lilek
Potřebujete:
2 lilky
1 střední cibule
2 ks mozzarelly
rajčatové pyré (pasírované rajčata nebo rajčatový protlak)
strouhaný parmezán (někdy vynechám)
mouka na obalení
olivový olej
špetka cukru
sůl

Postup:
Nejdříve si nachystáte lilek. Pokud je měkký, tak oloupete, jinak můžete nechat i slupku. Nakrájíte na tenké kolečka, které nasolíte a necháte chvíli odpočinout. Lilek pustí hodně vody.
Mezitím než se lilek orosí, tak si oloupete a nadrobno nakrájíte cibuli. Tu zpěníte na olivovém oleji a přidáte pasírované rajčata a dochutíte špetkou soli a cukru. Prohřejete a odstavíte z ohně. 
Poté ubrouskem jemně osušíte lilek a obalíte jej v mouce. Lilek smažíte z obou stran na oleji (možno použít i arašídový). Do zapékací mísy začnete vkládat tři vrstvy. Nejdříve rajčatovou omáčku, plátky lilku, plátky mozzarelly a tak opakujete i další vrstvy. Poslední vrstvou je rajčatová omáčka, kterou můžete posypat strouhaným parmezánem. Já pokud nemám, tak pokladu plátky mozzarelly. 


Vše dáte v zapéct do předehřáté trouby na 180° na 15-20 minut. Podáváte s chlebem, bílým pečivem, bagetou.


A teď, když už jsem jej vyfotila, tak se do něj můžeme pustit! 

Tak všem hezkou sobotu! A ideálně vyrazte do přírody! Nás taky bere na procházku náš pes!

Sluncem nabitá




10 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. A dobře to i chutná:) Děkuji. M.:)

      Vymazat
  2. Mmm tak to je opravdu velmi lákavé! Hrozně by mě zajímalo, jak to chutná, takže to budu muset rozhodně vyzkoušet. :) Díky!
    Diary of a Girly Things

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus. Mě samotnou ta chuť taky mile překvapila:) Normálně bych nepoznala, že je to lilek:) M.

      Vymazat
  3. Lilek jsem sna ještě nikdy nejedla, vypadá to moc dobře :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klári tak honem napravit!:) Je to lahůdka:)) M.

      Vymazat
  4. Vypadá to velmi chutně, asi někdy vyzkouším. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, určitě vyzkoušej, u nás to chutná i milovníkům masa:) M.

      Vymazat
  5. Měla jsem podobně upravený lilek, jen místo pyré byly použity normální rajčata - takže se vlastně zapekly plátky lilku s rajčaty a mozzarellou. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tip, příště vyzkouším s plátky rajčat:) M.

      Vymazat