neděle 8. února 2015

Recept na nedělní oběd

Neděle je takovým malým svátkem. U nás hlavně proto, že nikdo nikam nemusí. Do práce, do školy ani vyřizovat každodenní povinnosti. Je pravda, že v neděli mě také víc baví vařit. Mám na to čas, pohodu a hlavně pak obědváme všichni spolu u jednoho stolu.

A jak může vypadat takový nedělní "sváteční" oběd?




Recept samozřejmě přikládám.

BRAMBORÁKOVÁ VĚŽ SE SÝROVÝM PŘELIVEM

Ingredience: 
na bramboráky
- 500 g brambor, 2 stroužky česneku, 1 vejce, 70 g hladké mouky, majoránka, sůl, pepř
na maso
- 500 g (někdy dávám i míň - opravdu jsou to malé kousky) vepřového nebo kuřecího masa, koření dle libosti na maso
na přeliv
- 80 g taveného sýra, mléko nebo smetana, bazalka, česnek, máslo, trocha hladké mouky, sůl, pepř

Postup:
  • Nejdříve si připravíme bramboráky. Nastrouháme brambory, přidáme vejce, česnek, mouku a koření. Dobře promícháme. Malé bramboráčky smažíme na oleji nebo na sádle do zlatova. 
  • Kuřecí nebo vepřové maso si nakrájíme na medailonky o velikosti bramboráčků. Okořeníme a opečeme na pánvi z obou stran. Je dobré si maso den předem naložit do jakékoliv kořeněné marinády. 
  • Sýrový přeliv uděláme tak, že na másle s kapkou oleje (aby se máslo rychle nepřepálilo) osmahneme 2-3 stroužky prolisovaného česneku. Poté zaprášíme trochou mouky a zalijeme mlékem nebo smetanou. Přidáme tavený sýr a necháme vše rozpustit. Dokořeníme bazalkou a přidáme dle chuti sůl a pepř. 
  • Poté servírujeme celé jídlo na špejli. Napíchneme bramborák, maso, bramborák, maso a tak dál. Nakonec přelijeme sýrovou omáčkou a dozdobíme zeleninou. Tato věž nejenže dobře vypadá, ale i skvěle chutná. 

Není to sice Knedlo, vepřo, zelo ani vypečená Kachna s domácím knedlíkem. Ale o tom, třeba příště...

Tak dobrou chuť a klidnou pohodovou neděli.

Zmlsaná


Žádné komentáře:

Okomentovat